Titel | Left 4 Dead 2 | ![]() |
Platform | pc, Xbox 360 | |
Genre | First person shooter | |
Ontwikkelaar | Valve | |
Uitgever | Electronic Arts | |
Releasedatum | inmiddels verschenen |
Getest op: PC
Ook verkrijgbaar op: XBOX 360
Left 4 Dead 2 verscheen zowat een jaar na het uitkomen van het eerste deel, dat destijds erg goed ontvangen werd. Toch waren de makers niet helemaal tevreden met dat eerste deel en ze hadden dan ook al tal van ideeën voor een vervolg. In L4D2 moeten er nog steeds hordes zombies afgeknald worden maar hoewel de rode draad hetzelfde bleef, is er toch een hoop veranderd. Het spel heeft een singleplayer campaign, maar de meeste lol valt te beleven in co-opmodus.
In Left for Dead is er in de Verenigde Staten een virus uitgebroken, waardoor de Amerikanen massaal in hersenloze zombies zijn veranderd. In het spel staan vier survivors centraal, die door het leger voor dood werden achtergelaten. In de singleplayer campaign neem je als speler de taak over van één van de vier overlevenden. Nick, Rochelle, Coach en Ellis, zoals de vier heten, zijn echte Amerikaanse rednecks, die weten hoe ze een wapen moeten gebruiken - en ze leggen zich dan ook niet zomaar bij hun lot neer. Er zijn in totaal vijf missies: je begint in Savannah, Georgia en uiteindelijk beland je in New Orleans, Louisiana. L4D2 speelt zich een week na het origineel af.
Tijdens het spelen, of dit nou in de singleplayer campaign is of online, is er een omnipotente macht aanwezig: de A.I. Director 2.0. Deze Director past, net als in het eerste deel, het spel aan de prestaties van de spelers aan. Dat moet de uitdaging van het spel zo groot mogelijk maken. Zo kan onder meer de hoeveelheid zombies die je voor je kiezen krijgt worden vergroot of verkleind. Maar de Director van L4D2 kan een stuk meer dan die uit het origineel. Zo kan de structuur van een level aangepast worden, zodat bepaalde gebieden ineens in een waar doolhof veranderen.
Ook het weer en het tijdstip van de dag - en de daarbij horende verschillen in zicht - staan onder het commando van de Director. En als je zelfs moeite hebt om compleet achterlijke zombies neer te schieten, dan maakt de Director het gewoon wat eenvoudiger voor je. De hoeveelheid hitpoints van de zombies en de hoeveelheid schade die ze aanrichten zijn echter wel volledig afhankelijk van de door jou gekozen moeilijkheidsgraad.
Nieuwe zombies, nieuwe wapens
Tot nog toe lijkt er weinig veranderd ten opzichte van het origineel, maar dat is allesbehalve waar. Bij het eerste deel was een van de grootste kritiekpunten dat je een gigantische horde zombies van je af kon houden, door gewoon met je rug tegen een muur te gaan staan en te schieten op alles wat bewoog. Dat kon natuurlijk lang niet altijd en teamwork was zeker een vereiste. In L4D2 is teamwork echter nog belangrijker geworden, met de komst van maar liefst vijf nieuwe zombiesoorten en drie bijzondere infected. Zo zijn er bijvoorbeeld zombies in een hazmat-pak, die immuun voor vuur zijn, en Mudmen, die zich ook in water razendsnel voortbewegen. In elk van de vijf campaigns komt een type zombie voor dat net even wat moeilijker te doden is dan de gewone zombies.
De geïnfecteerden gaan nog net een stapje verder. In L4D2 maken de Tank, de Hunter, de Boomer, de Smoker en de Witch wederom hun opwachting om het de speler lastig te maken. Daar zijn drie nieuwe engerds bijgekomen: de Jockey, de Charger en de Spitter. Deze speciale infected hebben gemeen dat ze eigenlijk alleen met teamwork verslagen kunnen worden, aangezien de meesten een speler tegen de grond kunnen werpen of zelfs in één klap kunnen afmaken. Zodra je door een Charger of een Hunter tegen de grond bent gewerkt, moet een medespeler die van je af halen, wil je weer kunnen opstaan. Als je elkaar dus niet goed in de gaten houdt, is het spel snel afgelopen. Met de komst van de nieuwe infected is teamwork dus des te belangrijker geworden, al helemaal wanneer er enkelen tegelijk opduiken.
Om al dat gespuis van je af te houden, levert Valve uiteraard het nodige wapentuig. De meest opvallende verandering in L4D2 is de toevoeging van close-combatwapens, variërend van koekenpannen en elektrische gitaren tot katana's en grommende kettingzagen. Deze melee-wapens zijn behoorlijk sterk, maar je kunt niet eenvoudigweg om je heen blijven slaan, omdat je al snel lamme armen krijgt. Er zijn ook de nodige vuurwapens aanwezig, zoals dubbele pistolen, shotguns, automatische geweren en sniper rifles. Je kunt echter maar een beperkte hoeveel ammunitie meenemen en er kan daardoor niet simpelweg in het rond geschoten worden. Dat is overigens toch al een slecht idee: de kans bestaat dat je een auto raakt, waarvan het alarm dan afgaat. En dan komen alle zombies uit de omgeving even buurten.
Behalve de gebruikelijke wapens kan een speler ook een molotov-cocktail, een pijpbom of een bilebomb gebruiken. De laatste is nieuw en heeft eigenlijk hetzelfde effect als de kots van een Boomer. De bilebomb trekt zombies aan en zorgt ervoor dat alles op de geraakte plek aangevallen wordt. Zombies kunnen op die manier ook tegen elkaar opgezet worden. De pipebomb is eenvoudiger: deze produceert een hoop lawaai en licht, waar zombies op afkomen. Vervolgens ontploft de bom, waarbij uiteraard de nodige ondoden worden uitgeschakeld. Ook een goedgeplaatste molotov-cocktail kan het de zombies knap lastig maken.
There is no I in team
Het brede scala tegenstanders en de grote verscheidenheid aan wapens maakt L4D2 tot een hectische shooter waarin teamwork en tactiek van groot belang zijn. Vaak moet er meer gebeuren dan alleen van punt A naar punt B lopen en samenwerking is dan essentieel. Zo moet er in het begin een sixpack cola uit een supermarkt gehaald worden, maar de speler die dit draagt, heeft zijn handen vol en kan dus niet meer vechten. Vervelend is dan dat op dat moment blijkt dat zombies dol op cola zijn, en zonder teamwork is deze opdracht gedoemd te mislukken. In een ander level moet een auto met benzine worden volgetankt, maar die ligt verspreid door een winkelcentrum. Iemand zal de benzine dus moeten verzamelen, daarbij uiteraard belaagd door de ene na de andere groep zombies.
Hoe goed je echter ook kunt mikken en hoe tactisch je ook speelt, het is onvermijdelijk dat je af en toe door een Smoker wordt gegrepen of door een Charger omver wordt gebeukt. Een teammaat moet je dan redden, anders ben je verloren. Nu zijn er hulpmiddelen aanwezig, zoals healthpacks en pijnstillers of adrenaline-shots en zelfs defibrillators, maar die zijn slechts in zeer kleine aantallen te vinden. Erg vergevingsgezind is L4D2 dan ook niet. Het is beslist aan te raden om eerst de singleplayer campaign te spelen, zodat je online weet wat er in welke campaign van je wordt verwacht. Je loopt anders een behoorlijke kans om een level voor je medespelers te verzieken.
Er zijn in totaal vijf speelmodi: de singleplayer campaign, de co-op-modus, de versus-mode, survival en de nieuwe scavenger-mode. In de versus-mode neemt een team van overlevenden het op tegen een team van infected. Dat kan erg interessant zijn, omdat door menselijke spelers bestuurde geïnfecteerden er soms heel andere tactieken op nahouden dan de computergestuurde infected. In de scavenger-mode moet een team van survivors binnen een bepaalde tijd brandstof verzamelen, terwijl er een team van door mensen bestuurde infected ze belaagt. De vier online-modi zijn de kern van deze game en Steam zorgt ervoor dat je in minder dan geen tijd aan een spel kan meedoen. Daarbij wordt desgewenst onder meer rekening gehouden met de moeilijkheidsgraad en de campaign van jouw keuze.
Graphics en conclusie
De graphics in L4D2 worden verzorgd door de bekende Source-engine, waar Valve het origineel ook al mee maakte. Een voordeel van deze engine is dat hij vrij efficiënt is en ook op verouderde hardware nog redelijk goede beelden tevoorschijn tovert. Als er echter een minpunt aan het spel genoemd moet worden, dan is dat dat de graphics niet bepaald top of the bill zijn. De engine voldoet echter prima en zowel 's nachts als overdag ziet het spel er gelikt en sfeervol uit. Ook het geluid, dat deels door de A.I. Director gestuurd wordt, is sfeervol en past vaak erg goed bij de situaties. Zo kan je horen of er een infected op het punt staat om je de hersens in te slaan, en onheilspellende muziek geeft aan dat de hel op elk moment kan losbarsten.
Left 4 Dead 2 is een volwaardige opvolger van het origineel en voegt op bijna elk punt verbeteringen toe. De reeds hectische shooter werd nog hectischer, mede omdat door de toevoeging van een aantal monsters het teamwork nog belangrijker is geworden. Met de slimmere Director-software blijven de levels uitdagend, hoe vaak je ze ook al gespeeld hebt. De verschillende spelmodi brengen de nodige afwisseling en het zombiegebroed kan nu afgemaakt worden met praktisch alles wat voorhanden is, tot en met koekenpannen aan toe. Left 4 Dead 2 is meer dan verslavend - gelukkig zijn er voor de liefhebber altijd meer zombies.
Pluspunten
- A.I. Director
- Goede co-op-modus
- Liters bloed
- Herspeelbaarheid
- Sfeervol
- Verslavend
Minpunten
- Verouderde graphics
- Verslavend
BRON: Tweakers.net
Related Articles
No user responded in this post